Compass Box for Whisky Live Paris 2024

persbericht

door Jan Smits

Compass Box heeft met de lancering van Architectonics een whisky gecreëerd die een eerbetoon brengt aan de industriële architectuur van de 19e eeuw. Deze unieke blend, geïnspireerd door La Grande Halle de la Villette, waar Whisky Live Paris sinds 2019 wordt gehouden, combineert verschillende stijlen en smaken, wat resulteert in een bijzonder rijke en gelaagde whisky. De blend bestaat uit een romige single malt gerijpt in sherryvaten, een geturfde Islay-whisky, een blended malt en diverse zoetere, fruitigere whisky’s gerijpt in bourbonvaten. Onder de prominente componenten bevinden zich de single malt van Laphroaig en een single malt van een niet nader genoemde distilleerderij uit Speyside. Deze whisky’s zorgen voor een aromatische intensiteit, met kruidige tonen van kruiden en zeewier afkomstig van de Islay-malt, en geroosterde walnootaroma’s van de Speyside-malt. Daarnaast dragen malts van de Clynelish- en Benrinnes-distilleerderijen bij aan heldere aroma’s, gekarakteriseerd door vanille, gebakken appels en wasachtige honing. James Saxon, de Whisky Maker van Compass Box, omschrijft deze blend als “iets dat groter is dan de som der delen”, vergelijkbaar met de samenstelling van verschillende bouwmaterialen die gezamenlijk een prachtig gebouw vormen. Elke component van de whisky is zorgvuldig gekozen om harmonie en balans te creëren.

Proefnotities van Compass Box Architectonics:

*Neus:*
Fijn en vol. In eerste instantie domineert pure turf het aromatische palet, aangevuld met zoute en wilde bloementonen. Een frisse hint van citroen en mout voegt een verfrissende dimensie toe, met op de achtergrond kruidnagel als specerij.
*Uiterlijk:*
Levendig goud.
*Smaak:*
Dynamisch en levendig. Net als in de neus, is de smaak een complexe mix van specerijen zoals kardemom en steranijs, gecombineerd met vanille, chocolade en zoethout. Kruidige tonen van verbena en oregano geven extra diepte. De afdronk transporteert je naar de groene landschappen van de Spey Valley.
*Geheel:*
Lang en zijdeachtig. De olieachtige turf maakt plaats voor verfijnde rooktonen, die doen denken aan brandende Havana’s. In de nasmaak komen exotische fruittonen zoals ananas en kiwi naar voren, naast bijenwas. Het lege glas onthult intense moutige en rokerige geuren, met accenten van teer en bitumen. Deze complexe whisky brengt de visie van Compass Box tot leven, waarbij innovatie en traditie elkaar ontmoeten in een perfect gebalanceerde expressie die zowel de zintuigen als de verbeelding prikkelt.