Gleneagles x Glenfiddich Centenary Reserve

persbericht

door Jan Smits

Een interessante Glenfiddich-uitgave werd onlangs gepresenteerd: de Gleneagles x Glenfiddich Centenary Reserve, een 49 jaar oude whisky die exclusief werd gebotteld voor het Gleneagles Hotel ter ere van hun 100-jarig bestaan.

Deze whisky werd jarenlang voorbereid, zowel door de distilleerderij als door het hotel. Wat deze uitgave bijzonder maakt, is niet alleen de leeftijd van 49 jaar en de rijping in een Refill Sherry Butt, maar ook de presentatie. De whisky wordt aangeboden in een handgemaakte karaf, ontworpen door de Glasgowse kunstenaar John Galvin, geïnspireerd door de Art Deco-stijl, die populair was tijdens de bouw van Gleneagles.
Deze luxe whisky wordt bovendien op een unieke manier op de markt gebracht: slechts drie karaffen per jaar worden verkocht, terwijl het totale aantal karaffen niet bekend is gemaakt. Master Blender Brian Kinsman van Glenfiddich zegt over deze speciale uitgave:
Voor deze speciale release wilden we een whisky selecteren die de kenmerkende Glenfiddich-karakteristieken belichaamt: traditioneel soepel en rijk aan fruitige zoetheid door de 49 jaar rijping in een Refill Sherry Butt. In samenwerking met het team van Gleneagles hebben we een uitzonderlijke whisky gecreëerd die niet alleen hun jubileum viert, maar ook de tijdloze essentie en het spoorwegerfgoed van Glenfiddich omvat.
De samenwerking tussen Gleneagles en Glenfiddich is symbolisch, omdat beide bedrijven een historische band hebben met de spoorwegen. Het Gleneagles Hotel ligt op slechts tien minuten lopen van het oude station Gleneagles, en Glenfiddich, net als de meeste Speyside-distilleerderijen, was vroeger sterk afhankelijk van het spoorwegvervoer. Deze zeldzame whisky kost maar liefst £35.000 en vormt een eerbetoon aan zowel de geschiedenis van Gleneagles als de rijke traditie van Glenfiddich.