Keuringsdienst van Waarde:  Sherryvaten

Dia1

persbericht

Wat is sherry nu precies?

Vraag om whisky, rum, gin of bier dat gerijpt is op sherryvaten en de drankenkast puilt ervan uit. ‘Sherrycask‘ staat er dan op. Het zou een slok op een borrel schelen voor de smaak. Maar waar komen al die sherryvaten dan vandaan? De Keuringsdienst zet zijn drankneus op en speurt Spanje af.
Sherryvaten worden al lang gebruikt door de whisky-industrie vanwege de rijkdom aan smaken die ze aan de whisky geven. Maarten van De Keuringsdienst gaat bij Cley Distillery in Rotterdam te rade hoe whisky gemaakt wordt en rijpt op eiken houten vaten.  

Paul den Dulk, Master Distiller Cley Distillery:
Wanneer sherry in een houten vat rijpt, trekt de vloeistof, in tegenstelling tot bij bourbon, niet in de houtnerf. In plaats daarvan worden de smaken geactiveerd door de oxidatie van de vloeistof, waardoor de kenmerkende diepfruitige tonen van sherry achterblijven, die aan de whisky worden doorgegeven.

Hoe zit dit nu precies  wat is sherry?
De meeste sherry wordt gemaakt van palomino druiven, in grote eikenhouten vaten. Sherry wordt versterkt met een druiven distillaat om de kracht ervan te vergroten. Er zijn een aantal verschillende soorten sherry, waarvan er vele door verschillende whiskydistilleerderijen worden gebruikt voor hun unieke vaten.

De belangrijkste sherrysoorten zijn:
– Amontillado
– Fino
– Manzanilla
– Moscatel
– Oloroso
– Palo Cortado
– Pedro Ximenez

Maarten en Paul doorlopen in de uitzending het proces van gemoute gerst tot new make spirit die vervolgens verder rijpt op eikenhouten vaten.

Kijk mee maandag 3 Februari 21:30 KRO_NCRV NPO1 (meer info)

Overigens staat Paul komende zondag (19 januari) ook op Tasting Whisky in Zoetermeer om meer over sherry te vertellen.